Jumaat, 15 April 2016

Resepi Kerepek Pisang Tanduk Bonda

Sumber : FB - Norul Hanafiza Hasan (MAHN)

Bahan-Bahan

  • Pisang tanduk ( nk guna pisang len pun bolee)
  • Bawang putih
  • Majerin
  • Air garam ( buatla semangkuk * sekali goreng guna dlm sesudu je)




Caranya:

  • Pisang tanduk yang sudah siap dibuang kulitnya. 
  • Panaskan minyak. Then, masukkan majerin lebih kurang dlm secawan yg 250ml tu. Tgu sehingga majerin btl2 cair bersama minyak
  • Boleh mula sagat pisang ke dalam minyak panas td. Pepandai la adjust sagat tu. 
  • Lepas dah habis sagat dlm sebatang or 2btg bg penuh sekuali tu.
  • Gaul2 sikit kepek tu pastu curah air garam dlm 1sudu.
  • Lepas dh masuk air garam td. Masukkan bawang putih yg dah siap dihiris nipis td dlm 1-2 sudu( estimated 2,3 ulas) Xya bebanyak nt hilang kemanisan pisang tp bawang putih ni la rahsia nyaa 
  • balik balikkan kepek tu Sampai ianya dh kekuningan n nmpak rangup jer.





  • Angkat n toskan minyaknya yaa.

  • Okay dah siap.. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan